Поради медиків Кам’янського: як вберегтися від грипу

Середа, 25/01/2023 - 15:31 36

Редакція має в розпорядженні інформацію Міського медичного центру здоров’я та медицини спорту. Публікуємо текст без змін:

“Грип – це гостре інфекційне захворювання, яке дуже легко передається від людини до людини  повітряно-крапельним шляхом, коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого. Хвора людина навіть із легкою формою грипу становить небезпеку для оточуючих протягом всього періоду прояву симптомів – це, в середньому, 7 днів.

Симптоми грипу схожі з симптомами інших гострих респіраторних вірусних інфекцій, але це захворювання  набагато небезпечніше і може викликати тяжкі ускладнення. Найчастішим є пневмонія, яка всього за 4-5 днів може привести до смерті. Також нерідко внаслідок ускладнень грипу розвивається серцева недостатність. В групі ризику – діти молодші 5 років та люди похилого віку. 

Не варто ігнорувати такі симптоми, як підвищена температура тіла, сльозотеча, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м’язах. Через ризик ускладнень та загрозу заразити інших людей хвора людина обов’язково повинна залишатися вдома. Необхідно зателефонувати своєму сімейному лікарю та дотримуватись призначеного ним курсу лікування.

Викликайте «швидку» чи терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні, якщо у вас присутні наступні симптоми: сильна блідість або посиніння обличчя, висока температура тіла, що довго не знижується, багаторазове блювання та випорожнення, порушення свідомості (надмірна сонливість чи збудженість), біль у грудній клітці, домішки крові у мокроті, падіння артеріального тиску. Лікування вдома за наявності цих симптомів становить небезпеку для хворого.

Профілактика грипу

З метою профілактики грипу необхідно по можливості якомога рідше перебувати в місцях масового скупчення людей, а якщо цього не вдалося уникнути, то одягати маску. Також її необхідно обов’язково одягати при догляді за хворим грипом. Оскільки вірус дуже легко передається через брудні руки, то потрібно дотримуватися правил особистої гігієни та часто мити руки з милом. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі. Намагайтеся не торкатися обличчя  (на руках дуже багато мікробів, під час дотику вони потрапляють в організм через очі, рот та ніс). Провітрюйте та дезинфікуйте приміщення (особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий).

Здоровий спосіб життя – як профілактика грипу

Більшість заходів профілактики проти грипу стосуються ведення здорового способу життя – правильне та здорове харчування, ретельна гігієна, фізичне навантаження, зміцнення імунітету, відмова від алкоголю, куріння та інших шкідливих звичок, повноцінні сон та відпочинок тощо. Усі рекомендації щодо ЗСЖ можна віднести і до антивірусної профілактики. Це логічно — чим здоровіший спосіб життя, тим сильніший організм, тим вищі його захисні функції.

На сьогодні перспективними у боротьбі з грипом є засоби специфічної імунопрофілактики. Щорічна вакцинація – найефективніший засіб захисту організму від вірусів грипу, визнаний доказовою медициною. Проводити щеплення проти грипу можна з 6 місячного віку, протипоказань для вакцинації майже не існує. Оптимальний час для введення вакцини – початок осені, разом з тим, щеплення рекомендують робити впродовж всього сезону грипу. Вакцинація посилює здатність організму протистояти грипу. Імунітет після щеплення формується через 7-14 днів. 

Важливо знати, що грип не лікується за допомогою:

антибіотиків – вони не створюють жодної протидії вірусам, оскільки призначені виключно для боротьби з бактеріальними інфекціями. Їх потрібно використовувати тільки за призначенням лікаря для лікування таких ускладнень грипу, як пневмонія, бронхіт тощо;

гомеопатичних препаратів – немає жодних науково обґрунтованих доказів їхньої ефективності проти вірусу грипу, тому в усьому світі вони не рекомендовані для лікування будь-яких небезпечних для життя інфекцій, в тому числі і грипу. Використання препаратів з недоведеною ефективністю вважається ознакою безвідповідального ставлення до власного здоров’я та життя;

імуностимуляторів, імуномодуляторів — немає жодних науково обґрунтованих доказів їхньої ефективності проти вірусу грипу. Їх рекомендується використовувати в передепідемічний період для підвищення загальної опорності організму інфекціям;

народних засобів – лікування виключно народними засобами є неефективним і небезпечним, оскільки ніякі трав’яні відвари, чаї та настоянки на вірус не діють.  Народні засоби можуть лише допомогти  пом’якшити симптоми гриппу і тільки   за умови грамотного використання без зловживань”.

За матеріалами Міського медичного центру здоров’я та медицини спорту

Читайте також: Телефони кол-центрів Кам’янського, за якими можна зателефонувати до реєстратури будь-якої поліклініки