Яка сіль краща для споживання – відповідь медиків Кам’янського

Вівторок, 14/03/2023 - 12:39 103

Редакція має в розпорядженні інформацію Міського медичного центру здоров’я та медицини спорту. Публікуємо текст без змін:

“Щорічно у другий тиждень березня  відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про сіль. Започатковано заходи  Всесвітнім Рухом Солі та Здоров’я у 2008 році. У 2023 році святкування припадає на 13-19 березня. 

Метою Всесвітнього тижня обізнаності про сіль є залучення суспільства до зменшення вживання солі у раціоні задля покращення здоров’я. Також подія слугує зверненням до виробників харчових продуктів та державної влади заради надання споживачам права вибору продукції зі зменшеним відсотком солі.

Сіль є в багатьох продуктах харчування – молоці, м’ясі, морепродуктах, навіть овочах і фруктах. Надмірну її кількість містять усі перероблені покупні продукти – консерви, сири, м’ясні продукти (ковбаси, сосиски, буженина, шинка), соління, соуси, хліб, випічка, кукурудзяні пластівці, готові горіхові суміші. Сіль стимулює апетит і маскує смак жиру. З сіллю жирні продукти смачніші, без неї їх складно їсти.

Сіль необхідна для організму. Нормою вважається 5 г на добу, тобто одна чайна ложка. При зниженому вмісті солі в крові гинуть еритроцити,  починаються запальні процеси, через нестачу солі густішає кров. Сіль утримує воду в клітинах. При великих фізичних навантаженнях солі виходить з організму разом із потом і диханням більше, тому таким людям солона їжа потрібна. Але і через те, що сіль затримує рідину регулярне та надмірне її вживання призводить до звуження і набряків судин і, як результат, підвищення тиску. Через такі судини серцю стає важче проштовхувати кров.

Найбільш вразливими стають судини головного мозку (результат – інсульт), очей (глаукома), серця (інфаркт), нирок (ниркова недостатність). Ось чому при гіпертонії пропонують безсольову дієту. Відмова від солі дозволяє знизити тиск на 5–10 мм рт.ст. Любителям приправляти сіллю яйце або огірок радять відмовитися від цієї звички і не підсолювати готову їжу. Також варто звести до мінімуму споживання консервованих продуктів. Це допоможе знизити як тиск, так і вагу.

Яка сіль краща для споживання?

Кам’яна сіль найдешевша і найкорисніша. Пролежавши в землі понад 200 млн років, містить велику кількість мікроелементів. Кам’яна йодована сіль – ідеальний варіант, вона ще постачає організму необхідний йод. Морська сіль є цінним джерелом багатьох макро- і мікроелементів. 

Використовуйте сіль відповідально. Споживайте менше і попередите багато проблем зі здоров’ям”.

За матеріалами Міського медичного центру здоров’я та медицини спорту 

Читайте також: Мешканців Кам’янського закликають стати донорами крові

Теґи: Городской медицинский центр здоровья и медицины спортаМіський медичний центр здоров’я та медицини спортуновининовини кам'янськогосіль кам'янськесоль каменское

Читайте головні новини nashreporter.com у соціальних мережах FacebookTelegram